Wist u dat?

Wist u dat?

Rivierkreeften beginnen zich te ontpoppen tot een ware plaag. De aantallen nemen op bepaalde plaatsen explosief toe met als gevolg dat wij gedurende het aalseizoen incidenteel gepelde rivierkreeftstaarten aanbieden op de pagina seizoensproducten. Voor meer informatie over de rivierkreeften zie het internet alsmede de onderstaande links:

Artikel NOS
Artikel Noord-Hollands Dagblad
NPO Radio 1 – artikel 2


Wist u dat?

Schieraal is geslachtsrijpe aal, die in de herfst naar zee trekt. Deze schieraal zorgt voor de voortplanting als zij vrij uit kan zwemmen naar zee om uiteindelijk -waarschijnlijk- in de Saragossazee zich voort te planten.


Wist u dat?

– 1 vrouwelijke schieraal kan zorgen voor twee tot vijf miljoen nakomelingen.

– Als wij glasaal uitzetten er drieduizend stuks in een kilo zitten.

Met andere woorden: 1 vrouwelijke schieraal circa 650 kilo glasaal kan produceren.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de geslachtsrijpe paling vrij uit kan trekken naar zee.

Ondanks verschillende projecten in 2013 en 2014 waarbij schieraal is overgezet bij een migratie barrière (het Zaangemaal) stopte dit in 2015 abrupt waardoor ik een privé project ben gestart met privé investeerders. Mag ik de deelnemers hierbij nog eens hartelijk danken voor alle steun en gulle giften!.

Klik hier voor een verwijzing naar een link over ons privé project in januari 2015.

 

Wist u dat?

Wij samen werken met de Stichting Poelboerderij.

Klik hier voor de website van de Poelboerderij.

 

Wist u dat?

Wij samenwerken met Woody’s Woodshop welke gespecialiseerd is in openhaardhout. Hij selecteert voor ons het hout om onze vis te roken. Zelf vis roken?

Klik hier voor de website van Woody’s Woodshop.

 

Wist u dat?

– Wij € 0,60 per verpakking van onze aalproducten reserveren voor extra uitzet.

– U ook een bijdrage kunt leveren aan deze uitzet door een donatie aan het uitzetfonds.

– U bij het kopen van onze producten direct bijdraagt aan het toenemen van de aalstand.

– Wij bij het verzenden gebruik maken van ijs in een vacuümzak omdat dit minder belastend is voor het milieu.

– Wij ook op locatie paling roken.

– Wij op bestelling diverse broodjes en hapjes leveren.

– Wij onder het genot van die broodjes voor gezelschappen paling roken, die -zodra de paling klaar is- warm uit het vat gegeten wordt.

– Wij op vrijdag, zaterdag en zondag (als de vlaggen wapperen) onze producten aan huis verkopen.

– U aan de vlaggen kunt zien wat wij op dat bewuste moment aanbieden.

 

Feiten

– Kweekpaling bestaat niet. Gemeste paling wel.

– Alle glasaal die wordt gebruikt door mesterijen en/of uitzet in het wild, wordt in het wild gevangen.

– Visserij mortaliteit bij een natuurlijk seizoen van 8 maanden is 40%.

– Visserij mortaliteit bij een seizoen van 5 maanden is 20%.

– Visserijmortaliteit in een mesterij is 100%.

– Wilde aal wordt verantwoord gevangen en is 100% biologisch.

– Duurzame paling anders dan uit het wild bestaat niet.

– Paling is een seizoensproduct.

– De gebruikte methode om schieraal te laten ontsnappen geeft vele exoten tegelijkertijd de kans om zich volop te verspreiden.