Recepten

Gebakken paling met stroop als voorgerecht:

Ingrediënten:

250 gram verse schoongemaakte paling

zout

30 gram boter

stroop

Bereiding:

De paling in mootjes van 5 cm snijden en vervolgens rechtop in een heel klein pannetje (zonder deksel) met een dikke bodem rechtop, aansluitend naast elkaar zetten.

Wat zout erover strooien en een halve dl water toevoegen. Op hoog vuur snel aan de kook brengen en vervolgens op laag vuur net zo lang koken tot het water is verdampt. De boter toevoegen en de paling even bakken. Als laatste wat stroop over de paling schenken en ze doorbakken tot ze mooi bruin van kleur zijn. Serveren met (wit)brood.

 

Paling als hoofdgerecht voor twee personen:

Ingrediënten:

350 gram paling

3 dl melk

zout, zwarte peper

halve dl azijn

2 gare aardappelen

Bereiding:

De paling in de pan doen met de melk, wat zout en veel zwarte peper, de azijn en de gare aardappelen.

Dit samen aan de kook brengen. Op een laag vuur met het deksel op de pan gaar laten worden in ongeveer 20 minuten. Af en toe roeren. Serveren met gekookte rijst en een salade.

 

Recept voor het zogenaamde “Zooitje”:

Ingrediënten:

1 kg aardappelen

500 gram gestroopte paling

zout, zwarte peper

Bereiding:

De aardappelen schillen en met 2,5 dl water in een pan doen. De gestroopte paling erop leggen en met zout en zwarte peper naar smaak bestrooien. De aardappelen en de paling samen aan de kook brengen en op een laag vuur in circa 20 minuten gaar laten worden. Voorzichtig omscheppen en storten in een ‘gortemetiel’(schaal met gaatjes zodat het kookvocht wordt opgevangen indien niet voorradig gewoon een vergiet gebruiken). Met het kook vocht een sausje maken van boter en azijn en er apart bij serveren.

Lekker met een frisse salade erbij.

De saus kan gemaakt worden van roomboter met 1 dl water, azijn en veel zwarte peper, langzaam roerend aan de kook brengen. Om de saus te binden kan een gare verkruimelde aardappel of paneermeel/beschuit worden toegevoegd.